Завршна конференција

Дана 14. априла 2021. године одржана је завршна конференција Пројекта Брза интеграција на тржиште рада. Конференција је била једнодневни „on line“ догађај. Састојала се из пленарног заседања и тематских сесија. Иста је била прилика да се сумирају резултати свих пројектних активности. Током тематских сесија, сваки партнер/држава имао је прилику да говори о искуствима пилот пројеката које су реализовали, док је учесницима дата могућност да постављају питања и активно учествују
Прочитај више

Инфо дани у центрима за азил

Дана 18. марта 2021. године одржан је први инфо дан у центру за азил у Бањи Ковиљачи, док је дана 23. марта 2021. године одржан други инфо дан у центру за азил у Крњачи. Том приликом, представници Националне службе, заједно са колегама из Комесаријата за избеглице и миграције одржали су информативне разговоре са циљном групом пројекта, где су им представили могућности за запошљавање, стицање радне дозволе и сл, као и одговарали на њихова питања.
Прочитај више

Пилот пројекат - обуке

Током фебруара и марта 2021. године, тражиоци азила и азиланти похађали су обуке из српског језика са пословном коресподенцијом и дигиталне писмености. Обуке је изводила Основна школа Бранко Пешић. Пилот група пројекта обухватила је тражиоце азила у центрима у Крњачи и Бањи Ковиљачи, као и азиланте углавном са смештајем на територији града Београда.
Прочитај више

Четврти састанак Радне групе

Дана 4. фебруара 2021. године одржан је четврти састанак Радне групе. Тема састанка била је организација обука из области језичке и дигиталне писмености. Поред координатора, састанку су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Комесаријата за избеглице и миграције, Националне службе за запошљавање и ОШ Бранко Пешић.
Прочитај више

ASYLUM.RS

Од октобра месеца 2020. године активна је „web“ апликација ASYLUM.RS. Израда апликације део је пилот пројекта.
https://asylum.rs/sr/
Апликација је двојезична (српски и енглески) и пружа сервисне информације циљној групи и садржи неколико секција:
Прочитај више

Трећи састанак Радне групе -израда „web“ апликације

Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање (НЗС), и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије (КИРС) одржали су, 30. јуна 2020. године састанак са представницма предузећа Разор д.о.о. како би договорили активности у вези са реализацијом пилот пројекта - развој веб апликације и дизајн брошура/лифлета.
Прочитај више

Други састанак Радне групе

На другом састанку Радне групе, одрзаном 31. јануара 2020 године, одлучено је да у активности Пилот пројекта буди укључени тражиоци азила и лица која су добила азил. Тако, биће израђена интернет апликација за мигранте која ће омогућити приступ свим важним информацијама у вези са правилима, процедурама и правима у погледу образовања и запошљавања. Апликација би требало да садржи и важне интернет везе релевантне за тражење посла, као и контакте и новости.
Прочитај више

Одржана друга радионица оснажвања у оквиру Пројекта Брза интеграција на тржиште рада

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања одржана је дводневна радионица оснаживања, 22. и 23. јануара 2020. године, обавезна пројектна активност у оквиру Пројекта Европске уније Брза интеграција на тржиште рада држављана трећих земаља, азиланата, избеглица и чланова њихових породица.
Прочитај више

Први састанак Радне групе

Циљна група Пилот пројекта које Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи у оквиру пројекта „Брзa интеграција на тржиште рада држављана трећих земаља, азиланата, избеглица и чланова њихових породица“ (ФАБ) биће лица која траже азил у азилним центрима у Боговађи (Лајковац) и Бањи Ковиљачи (Лозница) као и лица која су добила азил, а која су лоцирана углавном на териорији града Београда.
Прочитај више

Састанак управног одбора

Управни одбор пројекта „Брзa интеграцијa на тржиште рада држављана трећих земаља, азиланата, избеглицa и чланова њихових породица“ (ФАБ) оджан је у Берлину у пероду од 21. до 22. октобра 2019. године. Представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представили су прелиминарне резултате истраживања спроведеног у овкиру пројектних активности, као полазну основу за дефинисање наредних активности у оквиру пројекта.
Прочитај више

Прва локална радионица оснаживања у Милану

У периоду од 6. до 8. октобра 2019. године у Милану (Италија) одржана је прва локална радионица оснаживања – оперативан састанак размене искуства са пројектним партнерима (општина Милано).
На радионици су размељена искуства у вези са интеграцијом на тржиште рада држављана трећих земаља, азиланата, избеглица и чланова њихових породица.
Прочитај више