Други састанак Радне групе

Други састанак Радне групе

На другом састанку Радне групе, одржаном 31. јануара 2020 године, одлучено је да у активности Пилот пројекта буди укључени тражиоци азила и лица која су добила азил.

Тако, биће израђена интернет апликација за мигранте која ће омогућити приступ свим важним информацијама у вези са правилима, процедурама и правима у погледу образовања и запошљавања. Апликација би требало да садржи и важне интернет везе релевантне за тражење посла, као и контакте и новости.

Представници Радне групе закључили су и да је неопходна израда јединстве брошуре/летка који ће обезбеђивати основне информације у вези са образовањем и запошљавањем, као и важне контакте. Брошуре ће се штампати у већем броју јер ће се дистрибуирати, у сарадњи са КИРС-ом, у већем броју центара.

У оквиру Пилот пројекта биће организовани Инфо дани у Крњачи и Бањи Ковиљачи. Инфо дани намењени су обавештавању миграната о правилима, процедурама и правима у погледу запошљавања, као и улоге Националне службе за запошљавање у овом процесу.

Узимајући у обзир потражњу на тржишту рада, резултате истраживања и професионална интересовања тражилаца азила, активност Плот пројекта биће и организација обука азилантима и тражиоцима азила у Београду и Бањи Ковиљачи. У складу са раније спроведеним истраживањем а због отежаних логистичких услова, одлучено је да се организују ИТ обуке и часови српског језика. Чланови Радне групе закључили су да ће за пружаоце горе поменутих обука бити ангажоване организације у складу са истраживањем тржишта.

Следећи састанак Радне групе планиран је за крај фебруара 2020. године